Našli jsme a otestovali novou skalní oblast.

Nachází se v Polsku, asi 30km autem od Trutnova, 10km od městečka Lubawka, mezi obcemi Miszkowice a Jarkowice. Tato skalní oblast na běžných ani turistických mapách vyznačena není, přesto se nám podařilo najít mapu, kde tato oblast vyznačena je.

Popis:

jedná se o cca 200m dlouhý pás okrajovek v průměru 20m vysokých, které jsou tvořeny skalními výchozy (tj. hrany, stěnky, kouty).
Materiál je jakýsi čedičový slepenec (černá barva, ostré hranky). Skály jsou orientované na jih.

V současnosti je zde lepenými borháky zajištěno přes 70 cest (téměř 300 borháků).
Obtížnost se pohybuje od 3 do 7 UIAA a převažuje obtížnost 5-6 UIAA.

Přístup:
nejlepší přístup je od východu, přes hraniční přechod v Královci. 

V Lubawce odbočíte doleva na západ po silnici č.369 směr Przelecz Kowarska (Pomezní Boudy, Kowary, Jeleni Gora, Karpacz, …). Po silnici dojedete až do obce Miszkowice, kde hned za kostelem (vpravo) odbočíte vpravo přes mostek.

Parkování vozidel:

vzhledem k tomu, že přístupová cesta prochází místy, kde se nachází soukromé pozemky, je zakázáno parkovat kdekoliv na louce pod skalami. Parkování je možné u nedaleké zříceniny kostela a do skal dojít pěšky

Po 200m se nachází srub s nízkým továrním komínem. Zde necháte auto a vydáte se na sever přes louku směr les.

Proti skalám na druhé straně za silnicí je výrazný červenobílý vysílač. Ten ( i se srubem) je viditelný od lesa nebo pak ze skalní vyhlídky s dohledem až do Žacléře na české straně.

GPS (N 50°43‘24“; E 15°54‘26“)

Upozornění a prosba:

 

doposud jsme s místními obyvateli vycházeli v naprosté pohodě a shodě a nebylo potřeba řešit žádné problémy a stížnosti. Byli bychom rádi a chceme vás tímto požádat, abyste tyto přátelské vztahy zachovali i do budoucna a chovali se v této oblasti tak, jak se slušný člověk chovat má, aby to, co si přinesete, jste si zase odnesli – neodhazovali a neschovávali odpadky kolem skal, nekřičeli – ozvěna se nese daleko do obydlené oblasti a oheň NEROZDĚLÁVALI v horní části skal, ale využili k tomu již používané ohniště pod skalami. V této dolní části u přístupové cesty narazíte i na studánku. I k ní se, prosím, chovejte, jako by byla poslední a jediná a když ji dnes vyčistíte a třeba upravíte okolí, tak zítra vám dá lahodnou pitnou vodu.

Děkujeme.

A ještě několik fotek z nové oblasti